21-09-2017 | De regeringen van Frankrijk en Senegal organiseren samen de conferentie voor financiering van onderwijs van het Global Partnership for Education. De bijeenkomst zal naar verwachting plaatsvinden op 8 februari 2018 in Dakar, Senegal. Presidenten Macky Sall van Senegal en Emmanuel Macron van Frankrijk deden de aankondiging gisteren op de bijeenkomst over financiering van onderwijs tijdens de Algemene Vergadering van de VN.

Wat is het Global Partnership for Education?

Het Global Partnership for Education (GPE) is het enige internationale fonds dat zich uitsluitend op onderwijs richt. Het GPE brengt ontwikkelingslanden, donorlanden, internationale instellingen, maatschappelijke organisaties en private partijen samen om onderwijs in ontwikkelingslanden te ondersteunen met geld en expertise.

Het fonds is in 2002 opgericht als EFA Fast Track Initiative (FTI) om de samenwerking tussen donorlanden en de ontvangende landen beter op elkaar af te stemmen. Nederland was een van de initiatiefnemers van het fonds. Ook was ons land de eerste tien jaar een van de belangrijkste donoren, goed voor ongeveer een kwart van alle bijdragen, namelijk 472 miljoen dollar.

Wat is er al bereikt?

Sinds 2002 heeft het partnerschap meer dan 60 ontwikkelingslanden geholpen bij het verbeteren en uitvoeren van hun onderwijsplannen. Dat varieert van het bouwen van schoolgebouwen tot het opleiden van leerkrachten en het versterken van onderwijsinstellingen. De meeste aandacht gaat naar kwetsbare samenlevingen, zoals landen die zijn getroffen door conflicten.

Met de samengebrachte fondsen heeft het GPE in de periode 2002-2015 de volgende resultaten bereikt:

• 72 miljoen meer kinderen volgden basisonderwijs
• Meer kinderen maakten de basisschool af: van 63% naar 76%
• Dat geldt met name voor meisjes: van 56% naar 74%
• Ook maakten meer kinderen het lager voortgezet onderwijs af: van 38% naar 50%
• Voor meisjes steeg dat cijfer van 35% naar 48%.

Om een idee te geven: in 2012 becijferde het GPE dat de waarde van de Nederlandse bijdrage zich liet vertalen in:
• de bouw van circa 7.275 nieuwe klaslokalen
• een jaar opleiding voor circa 83.000 leerkrachten
• ruim 3,7 miljoen kinderen meer naar de basisschool, waarvan 2,4 miljoen meisjes
• de verspreiding van 50 miljoen lesboeken op basisscholen

Hoe komt het GPE aan geld?

Het GPE is afhankelijk van vrijwillige bijdragen van regeringen en andere donoren en eens in de paar jaar roept het GPE hen op om het fonds aan te vullen. Op de Second Replenishment Conference in juni 2014 zegden partners voor de periode 2015-2018 28,5 miljard dollar toe. Het overgrote deel daarvan, 26 miljard, werd door ontwikkelingslanden zelf gedaan. Rijke landen en andere donoren beloofden 2 miljard dollar bij te dragen. Nederland heeft de bijdrage aan het GPE vanaf 2010 geleidelijk afgebouwd en in 2015 beëindigd.

Wat is er nog nodig?

Anno 2017 gaan nog altijd 263 miljoen kinderen niet naar school. En vele kinderen die wel naar school gaan, krijgen lang niet altijd onderwijs van voldoende kwaliteit: zonder extra inspanning zullen in 2030 800 miljoen van de 1,6 miljard jongeren in de wereld te weinig scholing hebben gehad om fatsoenlijk werk te kunnen vinden. En in de lageinkomenlanden zal slechts 1 op de 10 kinderen de basisvaardigheden van middelbaar schoolniveau hebben meegekregen.

Op de derde Replenisment Meeting in februari 2018 streeft het GPE ernaar om 3,1 miljard dollar op te halen voor de periode 2018-2020. Van ontwikkelingslanden wordt gevraagd om 20% van hun overheidsuitgaven te besteden aan onderwijs.

Zelf meedoen? #ShapeTheFuture

Steun het GPE en doe mee met de wereldwijde campagne #ShapeTheFuture. Laat zien dat onderwijs belangrijk is voor jouw toekomst: post een foto of een bericht op social media met de hashtag #ShapeTheFuture.

Speciale actiedagen:
5 oktober, Internationale Dag van de Leerkracht: bedank de leerkracht die jou verder heeft geholpen.
11 oktober, Internationale Meisjesdag: laat zien hoe onderwijs meisjes verder helpt.

Meer acties volgen!


Lees meer:

Meer over de noodzaak van investeren in onderwijs, de campagnes en de rapporten
→ Persbericht GPE ‘Senegal and France to host GPE Financing Conference’
Persbericht UNICEF ‘World leaders commit to tackling global education crisis’
Global Partnership for Education
GPE Replenishment 2020
#ShapeTheFuture
→ België doet eerste toezegging voor GPE
Persbericht GCE over de 2e Replenishment Meeting 2014

 

 

 


Case for Investment

Download The Case for Investment

Download The Case for Investment – Summary

Lees meer brochures over het GPE: private sector | filantropische instellingen | binnenlandse investeringen | gezondheid | migratie en conflict | meisjes